Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Μαραθώνιος βιβλιοπαρουσιάσεων στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας


Τα αγαπημένα μας βιβλία

Με τα μυαλά... στη λογοτεχνία ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας. Οι νέοι μαθητές της α΄ γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας παρουσίασαν στα τμήματά τους τα αγαπημένα τους βιβλία σε μια προσπάθεια που κύριο στόχο είχε να διερευνήσει τις αναγνωστικές προτιμήσεις τους. Το υλικό θα αξιοποιηθεί και για τη δημιουργία ραδιοφωνικών εκπομπών στο πρώτο μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο - European School Radio" με θέμα το βιβλίο, συνεχίζοντας έτσι την προσπάθεια που γίνεται στο σχολείο για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. 

Δείτε εδώ το ψηφιακό μας βιβλίο με τις προτάσεις μας! Καλή ανάγνωση!







Αναλυτική παρουσίαση των αγαπημένων μας βιβλίων

Η Κατερίνα από το α1 προτείνει...









Η Εβελίνα προτείνει...








Δείτε στο παρακάτω βίντεο το πρώτο μέρος από την παλιά παιδική/νεανική σειρά της ΕΡΤ, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή.



και εδώ μπορείτε να απολαύσετε όλα τα επεισόδια της σειράς.

Η Εύη προτείνει...














Η Μαρία και η Κασσιανή προτείνουν...


Οι Μικρές Κυρίες είναι η όμορφη ιστορία των τεσσάρων αδελφών Μαρτς. Η Μεγκ, η Μπεθ, η Τζο και η Άμι, οι τέσσερις κόρες του δόκτορα Μαρτς, αγαπούν τρυφερά η μια την άλλη. Όμως, ακόμα και οι πιο αγαπημένες οικογένειες γνωρίζουν δύσκολες στιγμές: ο κ. Μαρτς έφυγε για τον πόλεμο και δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στο σπίτι. Ίσως οι μικρές να μην πάρουν δώρα τα Χριστούγεννα. Ευτυχώς, έχουν μια χαριτωμένη μητέρα, που ξέρει να τις μαθαίνει ν’ ανακαλύπτουν την καλή πλευρά κάθε πράγματος. Και, σε λίγο, βρίσκουν κι ένα σύντροφο στα παιχνίδια τους, το γείτονά τους Λόρι Λόρενς. Αλλά, ξαφνικά, μένουν ολομόναχες. Ο πατέρας τους πέφτει άρρωστος βαριά κι η μητέρα τους πρέπει να πάει να του παρασταθεί. Οι μεγάλες περιπέτειες αρχίζουν. 
Η Μεγκ είναι λογική, η Τζο ζωηρή, ένα αληθινό «αγοροκόριτσο», η οποία είναι και η συγγραφέας της οικογένειας και αυτή, που μας διηγείται την ιστορία.  Η Μπεθ πολύ γλυκιά κι η Άμι ένα διαβολάκι, ίσως κάπως παραχαϊδεμένη. Καθεμιά τους γνωρίζει τις δοκιμασίες της εκείνο το χρόνο.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα



Οι «Μικρές Κυρίες» αποτελούν μυθιστορηματική αυτοβιογραφία της δημιουργού τους, της Αμερικανίδας Λουίζας Μέι Άλκοτ (1832-1888). Οι αρχές του πατέρα της, ο οποίος ήταν δάσκαλος, φιλόσοφος και μέλος του ρομαντικού και μεταρρυθμιστικού κινήματος των Υπερβατιστών, αντανακλώνται με πολύ σαφή τρόπο στο έργο, το πιο γνωστό από τα συνολικά 30 βιβλία της. Στο έργο αντανακλώνται, επίσης, ο δικός της χαρακτήρας -στη μορφή της Τζο-, η μαχητική της θέση κατά της δουλείας και η ευγένειά της. Στα χρόνια του αμερικανικού Εμφυλίου, κατατάχτηκε ως εθελόντρια νοσοκόμα. Προσβλήθηκε, όμως, από τυφοειδή πυρετό, τον οποίο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει πλήρως. Πέθανε δύο ημέρες μετά το θάνατο του πατέρα της.

Οι «Μικρές Κυρίες», το κλασικό αμερικανικό μυθιστόρημα της Λουίζα Μέι Άλκοτ, έχει «ζωντανέψει» πολλές φορές μέσα από ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μιούζικαλ, ακόμη και όπερα. 

Στην ομώνυμη ταινία του 1994 σε σκηνοθεσία Τζίλλιαν Άρμστρονγκ πρωταγωνιστούν οι Γουινόνα Ράιντερ, Κλερ Ντέινς, Τρίνι Αλβαράδο και Κίρστεν Ντανστ ως αδερφές March, ενώ τη μητέρα υποδύεται η Σούζαν Σάραντον. 





Little Women (1949) – A Piano For Beth



Ο Γιώργος προτείνει...



Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (Harry Potter and the Philosopher's Stone) είναι το πρώτο από τα επτά βιβλία της επιτυχημένης και δημοφιλούς σειράς μυθιστορημάτων Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, με ήρωα τον νεαρό μάγο Χάρι Πότερ.

Βιογραφικό της συγγραφέα του βιβλίου


Η Τζόαν Ρόουλινγκ (Joanne "Jo" Rowling31 Ιουλίου 1965[12]), γνωστή κυρίως με τα αρχικά Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (J. K. Rowling),[13]είναι διάσημη Αγγλίδα συγγραφέας. Έγινε διάσημη για τη συγγραφή της σειράς Χάρι Πότερ, τα βιβλία της οποίας έχουν κερδίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, έχουν πολυβραβευθεί και έχουν πωλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο.[14][15]έχοντας μεταφραστεί σε 67 γλώσσες.[15](και για ενήλικους)
Το 2008, στην Sunday Times Rich List, η περιουσία της Ρόουλινγκ υπολογίστηκε στα 560 εκατ. στερλίνες, καθιστώντας την το 144ο πιο πλούσιο άτομο στον κόσμο[16] και την 12η πιο πλούσια γυναίκα[17] στην Βρετανία. Είναι το πρώτο πρόσωπο παγκοσμίως που κέρδισε περισσότερο από ένα δισ. δολάρια μόνο από τη συγγραφή βιβλίων.[18][19] Το 2008 κέρδισε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.[20]

Ο οίκος Bloomsbury, φοβούμενος ότι τα αγόρια δεν θα αγόραζαν το βιβλίο εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε γυναίκα συγγραφέα, ζήτησαν από την Ρόουλινγκ να χρησιμοποιήσει δύο αρχικά, κρύβοντας έτσι το μικρό της όνομα. Μη έχοντας μεσαίο όνομα, η Ρόουλινγκ επέλεξε το K από το όνομα της γιαγιάς της, Kathleen Ada Bulgen Rowling, σαν το δεύτερο αρχικό του ψευδωνύμου της.
Σημεία του βιβλίου που με εντυπωσίασαν.

Το σημείο που ο Χάρυ στους αγώνες με σκουπόξυλα έπιασε τη χρυσή μπάλα και η ομάδα του κέρδισε. Η πίστη τουστον αγώνα ήταν συγκλονιστική.

Ένα άλλο σημείο είναι όταν ο Χάρυ είδε τους γονείς του στον καθρέπτη του Έριζεν. Ήταν μια συγκινιτική στιγμή και τρυφερή αν λάβουμε υπόψη ότι ο Χάρυ μεγάλωσε χωρίς τους γονείς του και σε μια οικογένεια που δεν τον αγαπούσαν.

Σε ποιον θα πρότεινα να διαβάσει το βιβλίο

Θα πρότεινα το συγκεκριμένο βιβλίο σε ένα παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση, γιατί ο Χ΄σρυ Πότερ στην αρχή του βιβλίου είναι αδικημένος αλλά η ζωή του δίνει μια ευκαιρία να ξεφύγει. Χωρίς ο Χάρυ να γνωρίζει ότι οι δυο του γονείς ήταν εξειαρετικοί μάγοι πηγαίνει στο γυμνάσιο όπου θα βρει φίλους με τη βοήθεια των οποίων θα ξεπεράσει όλα τα εμπόδια. Είναι καλόκαρδος, μαχητικός, έχει θάρρος, βοηθάει τους άλλους και τελικά θριαμβεύει. ακόμη κι όταν πέφτει θύμα εκφοβισμού καταφέρνει να τιμωρηθούν οι θύτες χωρίς να ζητά εκδίκηση.

Φράσεις του βιβλίου που μου έκαναν εντύπωση

Κατόπιν είδε με την άκρη του ματιού του το πανί που ανέμιζαν οι φίλοι του αμέσως ένιωσε πιο θαρραλέος.

- Θα έχει αυτό το σημάδι για πάντα.
- Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα;
- Όχι, και να μπορούσα δε θα το έκανα. Τα σημάδια μερικές φορές είναι χρήσιμα!

Ποιο τραγούδι σου φέρνει η ανάγνωση του βιβλίου;

Η μουσική για την πρώτη ταινία της σειράς «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» γράφτηκε από τον γκραν μετρ John Williams το καλοκαίρι του 2001. Ένα πολύ δυνατό σάουντρακ, με πολλά χαρακτηριστικά κομμάτια που ταυτοποιούν τους ήρωες και τη δράση του έργου με μουσικούς όρους –τα γνωστά βαγκνερικά leitmotifs από την όπερα– μέσα από τα οποία βγαίνει και το σήμα της σειράς, το «Hedwig’s theme», ένα κομμάτι που άρεσε σε όλο τον κόσμο κι έκτοτε έρχεται και ξανάρχεται σαν σφραγίδα σε κάθε ταινία της σειράς, με κάποιον ευθύ ή εμβόλιμο τρόπο στη μουσική ροή της.
[Φυσικά, η μουσική ήταν στις υποψηφιότητες για Όσκαρ το 2002, αλλά έχασε από τον Howard Shore και τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» του.


Απόσπασμα από την ομώνυμη ταινία.



Η Στέλλα προτείνει...

Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα είναι το πέμπτο από τα εφτά βιβλία της σειράς Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, με ήρωα το νεαρό μάγο Χάρι Πότερ. Σε αυτό το βιβλίο κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ο Άρχοντας του Σκότους έχει επιστρέψει και το σημάδι του τον πονάει πολύ.
Είναι καλοκαίρι, κι ο Χάρι Πότερ έχει βαρεθεί να λαμβάνει παράξενα, ολιγόλογα γράμματα από τους φίλους του. Δε βλέπει την ώρα ν' αρχίσουν τα σχολεία, για να μάθει τι ήταν αυτό που του κρατούσαν κρυφό τόσο καιρό. Γιατί ο Ρον κι η Ερμιόνη κάτι ξέρουν, κάτι που εκείνος αγνοεί. Το Τάγμα του Φοίνικα ετοιμάζεται για πόλεμο, ενώ εκείνος δεν υποψιάζεται ούτε την ύπαρξή του. Ποια θα είναι η εξέλιξη της υπόθεσης;

Σε ποιον θα πρότεινα να διαβάσει το βιβλίο

Θα το πρότεινα σε παιδιά άνω των 10 ετών γιατί μπορούν να καταλάβουν τι νιώθει ο Χάρυ αλλά και οι  ενήλικες μπορούν να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους. Ειδικά όταν η αγωνία είναι μεγάλη είναι σαν να το ζεις στα αλήθεια, κάτι που δεν είναι δύσκολο να το αισθανθεί ένας ενήλικας.

Ποιο τραγούδι σου φέρνει η ανάγνωση του βιβλίου;



Η Ιωάννα προτείνει...

Παιδικό – νεανικό μυθιστόρημα της R.J. Palacio, «Θαύμα», σε μετάφραση της Μαρίζας Ντεκάστρο

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Όγκι Πούλμαν, ένα συνηθισμένο παιδί 10 χρονών με ένα «ασυνήθιστο» πρόσωπο. Γεννημένος με μια σπάνια ασθένεια που παραμόρφωσε το πρόσωπό του, ο Όγκι χρειάστηκε να υποστεί πολλά χειρουργεία. Η εμφάνισή του είχε ως αποτέλεσμα να λάβει κατ’ οίκον εκπαίδευση, ώσπου στα δέκα του χρόνια κάνει το τολμηρό βήμα: ξεκινά να φοιτά σε ένα συνηθισμένο δημοτικό σχολείο. Μαζί με τη νέα σχολική χρονιά ξεκινά και ένα συναρπαστικό μάθημα ζωής, τόσο για τον Όγκι όσο και για τους ανθρώπους που τον περιστοιχίζουν, τους γονείς, την αδερφή του, τους συμμαθητές και τους καθηγητές του. Ένα μάθημα που θα μεταμορφώσει την περιέργεια και την απέχθεια σε αποδοχή και καλοσύνη. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τίποτα δεν θα έχει μείνει ίδιο, αφού ο Όγκι έχει κατορθώσει να αγγίξει τη ζωή όλων, ενώ ο ίδιος θα συνειδητοποιήσει πως όταν έχεις γεννηθεί για να ξεχωρίζεις, δεν μπορείς να είσαι σαν όλους τους άλλους!

Ποιο είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου;

Το βιβλίο αναφέρεται στον σχολικό εκφοβισμό που δέχονται κάποια παιδιά σε σχολεία και μας και θίγει θέματα όπως η ισότητα μεταξύ των ανθρώπων,΄η διαφορετικότητα αλλά και η φιλία.

Σημεία του βιβλίου που με εντυπωσίασαν.

Περισσότερο με εντυπωσίασε το πώς υπερασπίστηκαν οι φίλοι του τον Όγκι, όταν δέχθηκε σωματική βία από παιδιά άλλου σχολείου. Αναδεικνύεται σε αυτό το σημείο η δύναμη της φιλίας.

Το δικό μου οπισθόφυλλο για το βιβλίο

Αν μπορείς να συγχωρείς, αν μπορείς να αγαπάς τους φίλους που εσύ επιλέγεις, αν βλέπεις ομορφιά εκεί που δεν βλέπουν οι άλλοι, ε...τότε όλα μπορούν να συμβούν ακόμη κι ένα Θαύμα!

Σε ποιον θα πρότεινα να διαβάσει το βιβλίο

Αυτό το βιβλίο θα το πρότεινα σε παιδιά της ηλικίας μου, σε γονείς για να μπορέσουν να καταλάβουν καλύτερα τα παιδιά τους σε περίπτωση που καταπολεμούν κάποια μορφή σχολικού εκφοβισμού και ιδιαίτερα στα παιδιά που ασκούν σχολικό εκφοβισμό σε άλλα παιδιά για να καταλάβουν το πρόβλημα που δημιουργούν σε αυτά.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H R.J. Palacio ζει στη Νέα Υόρκη με τον σύζυγό της, τα δυο τους παιδιά και τους δυο τους σκύλους. Επί είκοσι χρόνια εργαζόταν ως καλλιτεχνική διευθύντρια και σχεδιάστρια εξώφυλλων γνωστών και άγνωστων συγγραφέων διάφορων ειδών βιβλίων. Πάντα, όμως, ήθελε να γράψει. Όλο αυτό το διάστημα περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει και κάποτε αντιλήφθηκε πως κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε από μόνο του. Δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να αρχίσεις να γράφεις ένα βιβλίο, σκέφτηκε. Απλώς το αποφασίζεις και ξεκινάς. Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν τα δύο μυθιστορήματά της για παιδιά: Θαύμα (Βραβείο Μετάφρασης Νεανικού Βιβλίου 2014, Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας) και Ο Όγκι κι εγώ: τρεις ΘΑΥΜΑσιες ιστορίες, καθώς και το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο Είσαι ένα θαύμα, όλα σε μετάφραση της Μαρίζας Ντεκάστρο

Απόσπασμα από το βιβλίο

Το ξέρω ότι δεν είμαι ένα συνηθισμένο εννιάχρονο αγόρι! Θέλω να πω, φυσικά και κάνω συνηθισμένα πράγματα. 
Τρώω παγωτό. Κάνω ποδήλατο. Παίζω μπάλα. Έχω Xbox. Κάτι τέτοια πράγματα με κάνουν ένα συνηθισμένο παιδί. Έτσι νομίζω τουλάχιστον. Επίσης νιώθω συνηθισμένος. Μέσα μου. Ξέρω όμως πως τα συνηθισμένα παιδιά δεν τα κοιτάζουν παράξενα μόλις εμφανιστούν κάπου... ξέρω πως τα συνηθισμένα παιδιά δεν κάνουν τα άλλα παιδιά να φεύγουν φωνάζοντας από την παιδική χαρά.


Η ταινία 

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές τους Τζούλια Ρόμπερτς, Όουεν Γουίλσον και Τζέικομπ Τρέμπλεϊ. Στους κινηματογράφους προβλήθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο 2017.

Το τρέιλερ της ταινίας 




Η Ελένη προτείνει...


Λονδίνο, καλοκαίρι 1939. Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου (The war that saved my life) αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού. Η δεκάχρονη Έιντα ζει αποκομμένη από τον έξω κόσμο, σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Λονδίνο μαζί με τη μητέρα και τον μικρότερο αδερφό της Τζίμι. Αιτία της απομόνωσής της είναι η εκ γενετής δυσπλασία στο ένα της πόδι, η οποία προκαλεί ντροπή στη σκληρή μητέρα της. Καθώς το Λονδίνο δέχεται βομβιστικές επιθέσεις, πολλά παιδιά των αστικών κέντρων στέλνονται σε ανάδοχες οικογένειες στη βρετανική επαρχία. Η Έιντα με τον αδερφό της βρίσκουν στέγη στο σπίτι μιας γυναίκας, της Σούζαν Σμιθ. Ζώντας για πρώτη φορά εκτός των τεσσάρων τοίχων ενός σπιτιού και λαμβάνοντας φροντίδα και στοργή από την αρχικά απρόθυμη Σούζαν, η Έιντα μαθαίνει να εμπιστεύεται τους άλλους και γίνεται ένα ακόμα πιο γενναίο, αλλά –για πρώτη φορά– ανεξάρτητο κορίτσι, αποδεικνύοντας πως ακόμα στους πιο σκοτεινούς καιρούς και στις πιο δύσκολες συνθήκες, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για αναγέννηση.

Η Έιντα, ο Τζίμι και η Σούζαν δένονται σαν πραγματική οικογένεια. Άραγε, ο δεσμός τους θα αποδειχθεί αρκετά ισχυρός ώστε να τους κρατήσει ενωμένους, παρά τον πόλεμο και τις συνθήκες που απειλούν να τους χωρίσουν;

Διακρίσεις

Το βιβλίο έχει λάβει πολλές διακρίσεις ενώ ήταν #1 New York Times bestseller και στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία του 2015 των Publisher’s Weekly και Wall Street Journal.

Ποιο είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου;

Το βιβλίο επικεντρώνεται στη ζωή της Έιντα. Προσπαθεί να δώσει έμφαση στα προβλήματά της στη ζωή κάνοντας τα πάντα μόνη της χωρίς να έχει στήριξη από την οικογένειά της.

                   Σημεία του βιβλίου που με εντυπωσίασαν

Με συγκίνησε το σημείο του βιβλίου όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους οι ήρωες και το βλέπουν κατεστραμμένο από τον πόλεμο και τους φίλους τους να ψάχνουν στα συντρίμμια να τους βρουν. 

Το δικό μου οπισθόφυλλο για το βιβλίο

Ένας μεγάλος πόλεμος ξεσπάει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως για την Έιντα ξεσπάει ένας μεγάλος πόλεμος με τη μητέρα της. Άραγε θα καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια που βρίσκει μπροστά της και να γίνει αρκετά δυνατή ώστε να τα νικήσει; Πώς θα νιώσει όταν επιτέλους κάποιος θα την φροντίσει και θα την αγαπάει σας να ήταν η μητέρα της; Θα καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα που έχει και να ζήσει μια φυσιολογική ζωή;
Ένα βιβλίο γεμάτο αγάπη και συγκίνηση με φόντο τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.


Φράσεις του βιβλίου που μου έκαναν εντύπωση
  • "Δεν είναι εύκολο παιδί αλλά εγώ θα δώσω μάχη γι΄ αυτήν. Δίνω μάχη γι΄ αυτήν. Κάποιος πρέπει να το κάνει."
  • "Το στραβό μου πόδι βρίσκεται πολύ μακριά από το μυαλό μου."
  • "Θα πάω στην αστυνομία. Θα σε ακούσουν. Θα μας ακούσουν. Μπορείς να μένεις εδώ."


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα



Η Κimberly Brubaker Bradley γεννήθηκε το 1967 στην Ιντιάνα των Η.Π.Α. Το 1989 έλαβε το πτυχίο της στη χημεία από το Smith College της Μασαχουσέτης. Μια συμφοιτήτριά της την έπεισε να παρακολουθήσει ένα μάθημα παιδικής λογοτεχνίας, το οποίο την ενθουσίασε. Η καθηγήτριά της την ενθάρρυνε να συνεχίσει να γράφει και τη βοήθησε να μάθει περισσότερα για την παιδική λογοτεχνία.
Της αρέσει να ταξιδεύει και να μαθαίνει την ιστορία των τόπων που επισκέπτεται. Ζει με τον άντρα της και τα παιδιά τους σε ένα αγρόκτημα με άλογα ,πόνι, πρόβατα, σκύλους και πολλές γάτες. Απολαμβάνει το γράψιμο και γενικά, τη ζωή. Ο Πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου είναι το δέκατο έκτο βιβλίο της.

Η Ελένη προτείνει...



Ο Νιλς Χόλγκερσον είναι τεμπέλικο δεκατετράχρονο αγόρι, που φορούσε ένα κόκκινο σκουφάκι και ζούσε σε ένα αγρόκτημα με τους φτωχούς γονείς του. Αυτό που του άρεσε ήταν να βασανίζει τα ζώα και να ταλαιπωρεί τους ανθρώπους. Φυσικά είναι ο φόβος και ο τρόμος όλων των ζώων που βρίσκονται στην αυλή του σπιτιού του. Μια μέρα ένα ξωτικό τον έκανε μικροσκοπικό. Αυτή ήταν η αρχή της περιπέτειας του. Ακολούθησε τον αγαπημένο φίλο του Μάρτιν στο ταξίδι του προς την Λαπωνία μαζί μ’ ένα κοπάδι αγριόχηνων. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του γνώρισε κακούς ποντικούς, πονηρές αλεπούδες, καλόψυχες αρκούδες, κυνηγούς και αετούς. Όλα αυτά τον έκαναν να δει το πραγματικό του πρόσωπο και ν’ αλλάξει προς το καλύτερο. Δυσκολεύτηκε, είδε πράγματα που ούτε καν μπορούσε να τα φανταστεί. Τα κατάφερε όμως και ολοκλήρωσε το ταξίδι του. Ένα ταξίδι το οποίο έμεινε στην ιστορία.Ο αγαπημένος μας Νιλς Χόλγκερσον απέκτησε πολλούς φίλους και κατάφερε ν’ αντιμετωπίσει όλες τις κακουχίες που του παρουσιάστηκαν. Το ταξίδι αυτό ήταν η αρχή της ανακάλυψης του εαυτού του.

Ουσιαστικά, το θαυμαστό αυτό ταξίδι πάνω από χιονισμένα βουνά, θάλασσες, λίμνες, ποτάμια, δάση και πεδιάδες μεταμόρφωσε τον Νιλς Χόλγκερσον από δύστροπο και κακομαθημένο παιδί σε ένα σωστό άνθρωπο που έμαθε να σέβεται τη φύση και τα ζώα. Όταν, λοιπόν, επέστρεψε στο αγρόκτημα ώριμος και απαλλαγμένος από τον εγωισμό του, ο νάνος του έδωσε πίσω το φυσικό του μέγεθος, παίρνοντάς του, όμως, παράλληλα, την ικανότητά του να συνομιλεί με τα ζώα.

Το δικό μου οπισθόφυλλο

Ο Νιλς Χόλγκερσον είναι ένα κακότροπο παιδί. Μέσα σε μια ημέρα αλλάζουν όλα με μιας. Μια περιπέτεια ξεκινά στο δάσος της Σουηδίας και όταν γυρνά σπίτι είναι μετανιωμένος για τα σφάλματά του και την προηγούμενη κακή του συμπεριφορά. Γιατί άραγε; Τι έχει συμβεί;

Σε ποιον θα πρότεινα να διαβάσει το βιβλίο

Θα το πρότεινα σε παιδιά και εφήβους γιατί είναι ιδανικό γι αυτές τις ηλικίες εφόσον αναφέρεται στη μεταμόρφωση του χαρακτήρα ενός εφήβου.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα


Η Σέλμα Λάγκερλεφ (Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf20 Νοεμβρίου 1858 – 16 Μαρτίου 1940) ήταν Σουηδή συγγραφέας. Αυτό που την έκανε πρωτίστως γνωστή ήταν το συγκινητικό παραμύθι της Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον, που το έγραψε το 1907 και το οποίο της χάρισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε αυτή τη διάκριση. Η ίδια έζησε τα πρώτα της χρόνια στην επαρχία της Σουηδίας, και από μικρή συνήθιζε να γράφει ποιήματα. Σπούδασε παιδαγωγός στη Στοκχόλμη και διορίστηκε δασκάλα το 1885. Εκείνη την περίοδο έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα Το τραγούδι της ζωής—Γιέστα Μπιέρλινγκ, έργο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναβίωση του ρομαντισμού στη Σουηδία. Το 1895 έκανε το μεγάλο βήμα να παραιτηθεί από τη διδασκαλία, ώστε να αφοσιωθεί πληρέστερα στη λογοτεχνία. Τα επόμενα χρόνια επισκέφθηκε διάφορες χώρες, όπως την Ιταλία, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη, που συμπλήρωσαν την ήδη πλούσια έμπνευσή της. Το 1914 εξελέγη μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας, αλλά η μεγάλη συγκίνηση που της προκάλεσε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος την έκανε να σταματήσει να γράφει για μερικά χρόνια. Τα έργα της, τα οποία είναι βαθύτατα επηρεασμένα από τις παραδοσιακές σουηδικές ιστορίες, χαρακτηρίζονται γενικά από τη μεγάλη αγάπη της για τη φύση και τον άνθρωπο, καθώς και από την πίστη της ότι το καλό θα θριαμβεύσει επί του κακού.

Η παιδική τηλεοπτική σειρά



Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον”, μια τηλεοπτική σειρά που ήταν βασισμένη σε ένα βιβλίο φαντασίας της Σουηδέζας συγγραφέα Σέλμα Λάγκερλεφ (Selma Lagerlöf, 1858-1940), με τίτλο  “Nils Holgerssons underbar a resa genom Sverige”.
Η σειρά, ιαπωνικής παραγωγής, γυρίστηκε το 1980 και παίχτηκε για πρώτη φορά στην ελληνική κρατική τηλεόραση από το 1983 μέχρι το 1984, παρουσιάζοντας  σε 52 ημίωρα επεισόδια την ιστορία του μικρού Νιλς Χόλγκερσον, που γύρισε τον κόσμο πάνω σε μια χήνα. Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον επαναπροβλήθηκε με την αυθεντική μεταγλώττιση από την ΕΡΤ τρεις φορές: το 1985 από την ΕΡΤ-1, το 1987 από την ΕΡΤ-1 και το 1989 από την ΕΤ3. Έκτοτε, η σειρά παίχτηκε ξανά από την ΕΡΤ τον Απρίλιο του 2008 από το κανάλι Πρίσμα+ με νέα, όμως, μεταγλώττιση.

Η Καλλιόπη προτείνει...



Ο Πίτερ, το ορφανό και γενναίο αγόρι του βιβλίου "Ο Πίτερ Παν και οι Αστροκυνηγοί", αφήνει τη σχετική ασφάλεια του Νησιού των Μαλακίων μαζί με τη φίλη του την Τίνκερμπελ για τους λασπωμένους και επικίνδυνους δρόμους του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου ταξιδιού στη θάλασσα, τα δυο παιδιά θα συναντήσουν το σκοτεινό λόρδο Όμβρο, μια αινιγματική, απειλητική φιγούρα, που είναι αποφασισμένος να ανακτήσει την αστρόσκονη μαζί με τις μαγικές δυνάμεις που εκλύονται από αυτήν. Στο Λονδίνο ο Πίτερ θα προσπαθήσει να εντοπίσει τη Μόλι. Ωστόσο, δεν είναι το αγόρι που ήταν παλιά. Και ο λόρδος Όμβρος είναι εντελώς διαφορετικός από οτιδήποτε άλλο έχει δει ο κόσμος.

 Σημεία του βιβλίου που με εντυπωσίασαν
Με εντυπωσίασε το σημείο που ο Πίτερ Παν σώζει τη Μόλι και το σημείο που ο Πίτερ Παν νικάει τον λόρδο Όμβρο με τη βοήθεια της αστρόσκονης, γιατί και στα δύο σημεία υπάρχει δράση και αναδεικνύονται η εξυπνάδα και οι ικανότητες του Πίτερ Παν να γλιτώνει από δύσκολες καταστάσεις.

Το δικό μου οπισθόφυλλο
Ο Ντέιβ Μπάρι και ο Ρίντλεϊ Πίρσον τα κατάφεραν και πάλι! Έγραψαν μια ακαταμάχητη ιστορία με δράση, φιλία και περιπέτεια την οποία οι αναγνώστες δε θα θέλουν να αφήσουν από τα χέρια τους.

                Σε ποιον θα πρότεινα να διαβάσει το βιβλίο
Θα πρότεινα να διαβάσει το βιβλίο όποιος είναι λάτρης της περιπέτειας και της φαντασίας, γιατί το βιβλίο είναι γεμάτο και από τα δύο.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο ΝΤΕΪΒ ΜΠΑΡΙ εργάζεται ως αρθογράφος στην εφημερίδα The Miami Herald. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ. Επίσης, έχει γράψει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων: Dave Barry's Complete Guide to Guys, Dave Barry Slept Here κ.ά.
Ο ΡΙΝΤΛΕΪ ΠΙΡΣΟΝ έχει γράψει είκοσι δύο μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων: The Body of David Hayes, The First Victim, Parallel Lies κ.ά. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός στον οποίο απονεμήθηκε ο τίτλος του Μέλους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στον τομέα του Αστυνομικού Μυθιστορήματος.
Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί η τριλογία με τις περιπέτειες του Πίτερ Παν προτού γίνει πασίγνωστος: Ο ΠΙΤΕΡ ΠΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΡΟΚΥΝΗΓΟΙ, Ο ΠΙΤΕΡ ΠΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ και Ο ΠΙΤΕΡ ΠΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΡΑΝΤΟΥΝ.

Ποιο τραγούδι σου φέρνει στο μυαλό η ανάγνωση του βιβλίου;


Η Αθηνά προτείνει...


Ένας Άγγλος αριστοκράτης ο Φιλέας Φογκ στοιχηματίζει ότι μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα μεταφοράς. Έτσι αρχίζει το πιο ακριβοπληρωμένο ταξίδι που έγινε ποτέ. Πιστός ακόλουθος στο ταξίδι του είναι ο υπηρέτης του Πασπαρτού που τον βοηθά αλλά τον βάζει σε απίστευτους μπελάδες. Στο παραπέντε καταφέρνει να γυρίσει πίσω στο Λονδίνο και να κερδίσει το στοίχημα που είχε βάλει.

Ποιο είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου;

Το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι οι προσπάθειες που κάνει ο Φιλέας Φογκ να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες καθώς και η απίστευτη εφευρετικότητά του και γενναιοδωρία του.

 Σημεία του βιβλίου που με εντυπωσίασαν
  • Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ο Φιλέας Φιγκ κέρδισε μια μέρα στον γύρο του αλλά νόμιζε ότι έχασε και το κατάλαβε λόγο πριν από τα μεσάνυχτα.
  • Ένα άλλο σημείο που με εντυπωσίασε είναι ότι στοιχημάτισε όλη του την περιουσία κι αν έχανε το στοίχημα θα καταστρεφόταν.

Το δικό μου οπισθόφυλλο

Μια φανταστική περιπέτεια σε όλη τη γη κι ένας μεγάλος έρωτας γεννιέται καθώς ο Φιλέας Φογκ προσπαθεί να κερδίσει το στοίχημα που έβαλε με τους φίλους του στο Λονδίνο. Θα τα καταφέρει ή θα χάσει όλη του την περιουσία; Ποιο ρόλο θα παίξουν η κα Άουντα, ο Πασπαρτού και ο αστυνόμος Φιξ; Η συνέχεια στις σελίδες του βιβλίου...

               Σε ποιον θα πρότεινα να διαβάσει το βιβλίο

Προτείνω το βιβλίο να το διαβάσουν μικροί και μεγάλοι, γιατί μέσα από τις σελίδες του ταξιδεύουμε σε εξωτικά μέρη και γνωρίζουμε καλύτερα τους λαούς που ζουν εκεί. Τέλος διαβάζεται ευχάριστα και είναι ψυχαγωγικό.

Φράσεις του βιβλίου που μου έκαναν εντύπωση

- Στοιχηματίζω είκοσι χιλιάδες λίρες με όποιον θέλει ότι μπορώ να κάνω τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες ή και λιγότερο, δηλαδή σε 1920 ώρες ή 115.200 λεπτά. Δέχεστε;
- Είχε δεχτεί το στοίχημα μόνο και μόνο, γιατί του άρεσε η πάλη. Κι αυτές οι χίλιες λίρες που περίσσεψαν, τις μοίρασε στον υπηρέτη του, τον δύστυχο, Φιξ.

Ποιο τραγούδι σου φέρνει στο μυαλό η ανάγνωση του βιβλίου;

Το τραγούδι "Θα ταξιδεύω" της Δήμητρας Γαλάνη, γιατί αναφέρεται στα ταξίδια και στην αγάπη της γι΄ αυτά.


Η Κατερίνα προτείνει...


Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει... για να σώσει το βυθό και να ματαιώσει τα σχέδια του Άρη, ο οποίος τον καταστρέφει για να δημιουργήσει υποβρύχιο τσίρκο. Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει... για να δείξει σε όλους πως η αληθινή ζωή δεν είναι αυτή που δείχνουν οι οθόνες, αλλά αυτή που ζούμε. Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει... για να ελευθερώσει τα ψάρια από τη σκλαβιά του θεματικού πάρκου που φτιάχνεται στο όνομά του, χωρίς την έγκρισή του. Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει... για να γίνει για λίγο, με τη βοήθεια της οικολόγου Μπέτυ και του μαγικού μαργαριταριού της, άνθρωπος, ώστε να αντιμετωπίσει τον Άρη. Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει για να πει σε όλους: "Δεν είμαι ήρωας, είμαι αντιήρωας. Δεν είμαι εγώ ο σταρ των καναλιών, είμαι μονάχα ένα ψαράκι που κολυμπάει στα βιβλία των παιδιών...".

Ποιο είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου;

Το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι οι προσπάθειες και ο αγώνας που καταβάλλει ο Τριγωναψαρούλης μαζί με τη φίλη του Μπέτυ, για να σώσει τον βυθό και τα υπόλοιπα σκλαβωμένα από τους ανθρώπους ψάρια από τα καταστροφικά σχέδια του Άρη.
Φράσεις του βιβλίου που μου έκαναν εντύπωση

Ο Άρης μου απάντησε: "Τώρα που ζω τη δικιά σας ζωή και βλέπω τα πράγματα με τα δικά σας μάτια να προστατεύω το βυθό έχω αποφασίσει εγώ." Αυτή η φράση μου άρεσε, γιατί ο Άρης εκεί που ήταν κακός και ήθελε να καταστρέψει τον βυθό, βάζει μυαλό και θέλει να τον προστατέψει.

"Όλα τελείωσαν εδώ κι η απειλή στον βυθό για λίγο έπαψε. Μα να το μάθεις πια καλά είναι δική σου δουλειά να προστατεύεσαι". Αυτή η φράση μου άρεσε, γιατί μου μεταδίδει κάποια θετικά συναισθήματα και γιατί έχει ομοιοκαταληξία.

                Σε ποιον θα πρότεινα να διαβάσει το βιβλίο

Θα πρότεινα το βιβλίο σε όλους, διότι οι περιπέτειες του Τριγωνοψαρούλη είναι διασκεδαστικές και αστείες και είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να περνάμε τον χρόνο μας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1995 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο για παιδιά. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο γνωστός έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει περισσότερα από πενήντα βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά εχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους. Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων, επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές καθώς και με άρθρα του σε site, περιοδικά και εφημερίδες. Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία. Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου υπήρξε πρόεδρος από το 2008 εως το 2015. Σήμερα συντονίζει την ομάδα Ακτιβιστών Αναγνωστών. Είναι υποψήφιος για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren 2017 μετά από πρόταση του Κυπριακού Τμήματος της ΙΒΒΥ.

Η Ελένη προτείνει...



Η Χριστίνα είναι ένα κορίτσι 15 χρονών και μετακομίζει στην Αθήνα, γιατί ο πατέρας της τους έχει εγκαταλείψει. Έτσι αυτή μένει με τη μητέρα της, την κα Ελευθερία σε ένα θυρωρείο, Η Χριστίνα πηγαίνει στο σχολείο στο οποίο εργάζεται ο θείος της, Γιώργος και είναι συμμαθήτρια με την ξαδέρφη της, τη Ρέα. Η Χριστίνα από την πρώτη μέρα αναγκάζεται να πει ψέματα, για να κρύψει αυτό που τη στενοχωρεί. Όμως μέρα με τη μέρα λέει κι άλλα ψέματα, για να κρύψει τη λύπη της. Έτσι τα πράγματα μπερδεύονται  κι αυτή ζει μέσα στα ψέματα.

Ποιο είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου;

Το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι ότι μια έφηβος διαλέγει το ψέμα, για να κρύψει την καθημερινή της ζωή και να κρυφτεί σε έναν φανταστικό κόσμο.

                    Σε ποιον θα πρότεινα να διαβάσει το βιβλίο
   
Θα το πρότεινα σε όλα τα παιδιά της εφηβικής ηλικίας.

 Σημεία του βιβλίου που με εντυπωσίασαν

  • Το πρώτο σημείο που με εντυπωσίασε είναι τη στιγμή που οι συμμαθητές της την ρωτούν τι δουλειά κάνει ο πατέρας της κι αυτή επιλέγει να πει ψέματα ότι είναι επιχειρηματίας στην Αμερική. Στην πραγματικότητα τους έχει εγκαταλείψει κι έχει φύγει στη Γερμανία, για να βρει δουλειά. 
  • Το δεύτερο σημείο είναι όταν αποφασίζει να πει την αλήθεια για τη ζωή της, επειδή έτσι θα εξηγήσει ότι η συμμαθήτριά της, η Μαρία είναι αθώα για το ζήτημα των μαθηματικών κι ένοχη είναι η Τάνια.
Το δικό μου οπισθόφυλλο

Η Χριστίνα είναι 14 χρονών και θα κλείσει τα 15. Η ζωή της γίνεται από χαρούμενη στενάχωρη και προσπαθεί με τα ψέματα που λέει στους συμμαθητές της στο καινούργιο της σχολείο να κρύψει τη θλίψη της. Όμως ο δρόμος είναι δύσκολος με τα ψέματα και για την ίδια και για τα υπόλοιπα παιδιά.

Η Ευαγγελία προτείνει...

Το Παραμύθι χωρίς όνομα είναι το δεύτερο παιδικό βιβλίο της Ελληνίδας συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα. Δημοσιεύθηκε το έτος 1910

Τα γεγονότα της ιστορίας συμβαίνουν σε μια φανταστική χώρα, που ονομάζεται «Χώρα των Μοιρολάτρων» (ο τόνος σκόπιμα στο «-λά-»). Βασιλιάς της χώρας αυτής είναι ο Αστόχαστος (ή «Ασυλλόγιστος» στις πρώτες εκδόσεις του έργου) και βασίλισσα η Παλάβω. Ο γιος τους ονομάζεται Συνετός και οι κόρες τους Ζήλιω, Πικρόχολη και Ειρηνούλα. Η ιστορία αρχίζει όταν ο Αστόχαστος έχει οδηγήσει τη χώρα του στην απόλυτη κατάρρευση, στην οικονομική χρεοκοπία και στην αδυναμία επιβιώσεως, ενώ οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Σε τέτοιο σημείο έχει φθάσει η κατάπτωση του κράτους, ώστε το εγκαταλείπει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παίρνοντας μαζί του ό,τι είχε απομείνει στο δημόσιο ταμείο. Το κράτος επιβιώνει μόνο χάρη στην οικονομική βοήθεια από τα γειτονικά βασίλεια, όπου βασιλεύουν ο «Εξάδελφος Βασιλιάς» και ο «Θείος Βασιλιάς». Μέχρι που μία ημέρα, αντί για την επόμενη «δόση» της οικονομικής βοήθειας φθάνει ένα καλάθι που περιέχει μία γαϊδουροκεφαλή...
Αυτά όλα προκαλούν τη θλίψη αλλά και την αγανάκτηση του Βασιλόπουλου, του Συνετού, που αποφασίζει να πάρει τη μικρότερη αδελφή του και να ξενιτευτεί. Το αποτρέπει όμως η κυρα-Φρόνηση, την οποία συναντά τυχαία, και η οποία τον πείθει να μείνει, να γνωρίσει από κοντά τον λαό του και να αγωνισθεί για την αναδιοργάνωση του κράτους. Αυτό και γίνεται, η προσπάθεια όμως για αναδιοργάνωση φέρνει τον Συνετό σε σύγκρουση με τους αξιωματούχους και όσους άλλους εκμεταλλεύονταν το «μπάχαλο» που είχε προκαλέσει η διοίκηση του πατέρα του για το προσωπικό τους συμφέρον. Ο Δικαστής, που ανήκει σε αυτή την κατηγορία, φεύγει από τη χώρα και πείθει τον Θείο Βασιλιά να εκστρατεύσει εναντίον της χώρας του Αστόχαστου με τη βεβαιότητα ότι θα την κατακτήσει μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ο Συνετός ωστόσο κατορθώνει να εμπνεύσει πίστη και εμπιστοσύνη στον λαό του, ο οποίος εξεγείρεται σαν ένας άνθρωπος και, πολεμώντας με θάρρος και ενθουσιασμό, κατατροπώνει τον εισβολέα. Αμέσως μετά αρχίζει η αναδιοργάνωση του κράτους με την επιμέλεια της κυρα-Φρόνησης.
Αναγνωρίζοντας ο Αστόχαστος τα όσα πέτυχε ο γιος του, υποχρεώνεται να τον ανακηρύξει βασιλιά της Χώρας των Μοιρολάτρων.

Το ιστορικό πλαίσιο του έργου
Το έργο αυτό εκδόθηκε σε μια ιστορική χρονική στιγμή που το ελληνικό αναγνωστικό κοινό ήταν έτοιμο να υιοθετήσει τα διδάγματά του. Κατά το 1910 η Ελλάδα βρισκόταν σε φάση αναδιοργάνωσης, καθώς είχε αρχίσει το έργο της Αναθεωρητικής Βουλής και η χώρα προσπαθούσε να μεγιστοποιήσει τα μαθήματα από τον Πόλεμο του 1897. Το 1897 είχε βιωθεί τραυματικά από το έθνος (παρότι η Κρήτη απέκτησε αυτονομία έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) και αφύπνισε την κοινή γνώμη για την ανάγκη αλλαγών, με αποτέλεσμα το Κίνημα στο Γουδί το 1909. Με το αίτημα του κινήματος αυτού για αναδιοργάνωση συντάχθηκε αμέσως και η Πηνελόπη Δέλτα, η οποία ακόμα τότε δεν είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα, αλλά ζούσε στην Αλεξάνδρεια και στη Δυτική Ευρώπη με την οικογένειά της (ήρθε στην Ελλάδα το 1916). Συνεπώς, το Παραμύθι χωρίς όνομα γράφτηκε μακριά από την Ελλάδα και με μία τελείως ιδεατή εικόνα της στον νου της συγγραφέως του.
Πρόκειται για ένα παραμύθι με φιλοσοφικά στοιχεία, αλληγορικό και ηθικό περιεχόμενο, και διδακτικό τόνο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου